Wednesday, March 31, 2010

what the ?????!!!

by: ammarhamzahmohdhanim

assalamualaikum.
sume org nak post.
ak pon nak gak.

well,
i'm just gonna report something new from Kasr el-Ainy faculty of Medicine, Cairo University, Egypt.
kalau korg nak tau, ataupun dh tw or sje bt2 xtw,
bdk2 sepintar kt Cairo U ni agak ramai.
bkn kt Cairo U je.
rmai lg la kt Azhar, Tanta, Zagaziq, Mansoura n Alex tuh.
tp ak nk ckp psl Cairo je.

MIDYEAREXAM

ha??
seriously.
ak pon xtw ap bnde je ak bwt kt sni
smpai tetibe je dh mid year.
klau dah mid year,msti ad exam.(!!!)
so bdk2 yg jnis xstdi (cm aku nih)
terkontang-kantinglah last minit nk stdy.
and the result???
well u guess it.

dh2.
ak bkn nk ckp pasal result aku.
tp result kwn2 aku (kwn2 ko gak la)
n guess what?
klau kira2 markah sume org.
letak dlm microsoft excel.
dptlah resultnye..

NO.1 - KHAIRUN NISA BINTI MOHD ZAIDAN

bapakla bdk nih.
"pah ceroh" nama die je atas skali.
dpd skolah dulu kot.

but waitt....
there's more...

xlame dlm ranking tuh.

NO.4 - MUHAMMAD HAFIZ BIN NAZRI

ooohhh.
bgga ak kejap jdik bdk sepintar (walaupon bkn nme aku laaa)

first dlm batch Nisa.
first ntuk bdk laki lak HafizNazri.

eeyyy.
korg nih mmg layak r amek medik.
-no doubt- XP

pastu
Muhammad Zharief Afzal Bin Md Kassim pon xkurg hebatnya.
tunjuk belang lak die kt sni.
dpt top 5 lelaki.

serius.
ak pon terpikir.
"mantap gle kwn2 aku nih"
"ap nk jdi kt aku nih?????"
....................

aku??
xyah cter la.

pas2 tubik la nme

FarisMdNoh
HafridzMurshidAl-Wafi

then.
bru nme aku.
diikuti HafizMazlan.


aahhhhhhh.
midterm ak xperform.
so ak hrap ni akn jdi motivasi ntuk aku.
n rakan2 aku sekalian.
walaupon dimana sje anda berada.
jgn suke sgt maen2.
ntuk yg amek medik tu lg laa.
jgn jdik cm aku.
okehh?
so?

Hadis riwayat Abdullah bin Masud ra., ia berkata: Rasulullah saw. bersabda: Tidak ada hasad (iri) yang dibenarkan kecuali terhadap dua orang, yaitu terhadap orang yang Allah berikan harta, ia menghabiskannya dalam kebaikan dan terhadap orang yang Allah berikan ilmu, ia memutuskan dengan ilmu itu dan mengajarkannya kepada orang lain. (Shahih Muslim)

xslh kan ak agk jealous?
haha
moga post ini dpt memberi sdkit inspirasi dn motivasi ntuk kita semua untuk terus berjaya.

6.10 p.m.
kaherah.
mesir.
lg bpe minit nak azan Maghrib.
chow
wassalam.

Monday, March 29, 2010

dis is my post!!!!

~let's pray together for our friend, munirah norzaki~
~by: nisa mohd zaidan~

salam...feel great to post my very 1st writing here...sory for da long silence...actually, i'm not such dat busy to deal only for books or being sum1 who doesn't concern anythin' 'bout all my fellows..but for any reason, dunno y act, recently i love to only observe rather than say anything about sumthin'...for anyone who notice, i used to only write "i like" in any of my post in fb...hehe (dunno if it's a positive or negative) ...and juz like what shahmil has said in the previous post, my grammar also kind of 'x betol'...so, juz read n shut up razz

let's bring back our thoughts to our friend, munirah norzaki...in accordance to Moscow blast (if u heard) very recently in Russia, i feel sympathy for her to deal for such a big thing in very young age...not only her, but all the Malaysian student in Russia...feel quite sad for the accusation made to Muslim, as they said that the bombers are two Muslim female wearing hijab...and on the following day, two women wearing Muslim-style headscarves were beaten by four or five passengers on a metro train after the bombings..what the........?

in conclusion...(sikitnye aku tulis...sory coz jap g ade kelas) let's we pray together for the sake of all Muslims...may Allah protect us in His blessing...especially in Russia for the time being..like what arif rukaini has told me..."perjuangan ke jalan Allah bukanlah senang"...so moon, have faith!! we all love you very muchsmilemay allah protect u :)

antara pics yg aku amk di tempat kejadian..hehe
biggrin

p/s : till da next post

the VIEW


~aku pun anak Melayu!~
by: shah bahari

So here’s the deal. From now on, this is my column. Decision: de facto. Well I love to write actually. I don't have a good grammar, so if i made a mistake, shut up and read. I have a blog. Actually, I had a blog. Click on my name on the right hand side, and you’ll have ‘Blog not found’. That is because I’ve already deactivated it. I’ve no idea what to write before, and now when I’ve got one, I’ve no blog. So allow me to sketch on this blog. What? I can’t?

Beat it. Because I don’t give a damn.



Perhaps you’ve been wondering. The title sounds a bit cheesy, as if people aren’t convince I’m a ‘Melayu’, but who cares. Still, ‘Aku pun anak Melayu’, but why am I crapping all this in English? I’m not suffocating about Melayu sucks, but seriously, I’m not a fan. Melayu these days aren’t even Melayu. They have it in their ICs, but deep down inside, none of them is Melayu. The first cause of all I’m crapping about is that, Melayu are negating, I mean, there are some Melayu negating the importance of English language, which they proudly chanting the language as ‘Bahasa Penjajah’. These people have no brains. Let me tell you why.


To make it simple, I have a story here. Few months ago, my sister was shopping in a grocery store. Suddenly she overheard a comical cashier-customer bust up. There were this Chinese fellow, complaining about something to the cashier, in ENGLISH. The customer didn’t quite understand, then the customer ask to see their manager. When their manager came, he also didn’t conversed well either! Suddenly the Chinese fellow squeaking “Aiyaa, this Malay ar, they are so stupid. They don’t know how to talk English!”. My sister overheard that, and then can’t do nothing but face that fellow:


“Excuse me, what were you saying just now?”

“oh, you’re the English-talking Malay ar?”

“Well actually, I am the English-speaking Malay.”

Then the Chinese fellow get quite embarrassed, and just gone.

End of story.



Now, let’s think. What am I trying to say here? We should kill the Chinese because they came to our country as a poor worker and now they are controlling our economy (wow, I’m still good at History. Thanks Cikgu Noni!)? No, I’m not that racist. For those who think that way, please, be a smart 'Melayu' and broaden your mind. I'm highlighting the importance of English language here. Just see how other races spanking us with such stupidity of ours.


So, for those ‘Bahasa Penjajah’ haters, what are you saying now,huh?


However, despite all I'm saying, still, 'aku pun anak Melayu'.



Actually I have lots and lots to talk about on this issue. But let's just give it a break. Next time, I'll tell you why I'm not a big fan of Bahasa Melayu.



If you're not convince nor agree about what I'm saying, please keep doing it. Because I don't quite like a person who keep changing their mind. Even if you agree with me, be my guess. Because I just don't care. Whatever.

Simply because this is my view. This is the VIEW.

Peace ;)


Wednesday, March 24, 2010

mintak kerjasama

assalamualaikum sume...

erk..ak nk post je la kat sini...memandangkan nnti bln 5 masing2 ak rse tgh bz nk exam...so smntara ada yg tgh melepak ni..ak igt nk prepare je bnda utk hari guru nnti..so idea aku buat satu video yg pasl batch 0408 1 n half year later... so utk menjayakan video tu aku amat perlukan gmbr2 korg yg menunjukkan korg kat tmpt blaja masing2...utk yg dh fly dh setel rasanya..mesir jordan korea ngan rusia...tu setel insyaAllah (gmbr dr fb je)...rse sesuai so dh pick..

masalahnye skrg utk student yg kat mesia ni..x de la gmbr korg yg sesuai dimasukkan dlm video tu..termasuk student persediaan luar negara..(taylor, msu, n blablabla...)..bdk maktab pun sama (bakal cikgu)..bdk yg kat um, usim, uia, uitm, upm, sume la...pun sama...bdk matrik lagi la x de..so ak harap sgt2 korg dpt amik satu picture pun cukup la...yg formal maybe depan u ke..tp yg tnjuk la yg korg ni student kat tmpt tu...

then buat student matrik, um, korg nk exam kan bln 4 n...so gudluck..ok..erm..harapnye gmbr tu bleh diserahkan kat emel asilah_naag@yahoo.com...a.s.a.p...kalo bleh before 1st week april?..
erm...video ni akan diusahakan oleh saudara irfan saidi..(sbb die tgh free n x de keje nk buat)...ok la..bdk asasi uitm yg dh abis tu n x de gmbr ngan uitm..(ak pun x de)..hehehe..ntahla..nnti la ikhtiar...

=asilah=

Wednesday, March 17, 2010

Rasa pe?

bismillahirrahmanirahim...

akhirnya aku berjayapun buka blog ni utk post samthing..heh..sori la ye..ayat pasar..mls nk ikut tatabahasa n grammar sume..

sbnrnye lps ak blaja kat uitm ni ak terpikir..ak tgk org kat sini..spt yg korg tau uitm shah alam satu universiti yg amat sosial ..erm..dr segi pemakaian pun amat simple..rambut x yah ckp..rmai je yg karat n mcm kene tmph karat ..tp ak terpikir..knp ak perlu jadi mcm diorg..pe gna ilmu yg ak dh dpt sejak kecik smpai kat sepintar tu..ak cuba byg kalo ak jadi mcm org2 yg berkenaan..betapa sedih hati mak ayah aku..sedih lagi cikgu2 yg mendidik..sedeh jgk kwn2 ak ...kalo skrg ni kalo korg tgk segelintir batch kite yg dh lain..pe prasaan korg..mcm tu la jgk perasaan kwn2 bile tgk diri kita berubah..berubah ke arah baik alhmdulillah..berubah ke arah buruk nauzubillah..

uitm sosial...knp kita perlu mnyalahkan tmpt kita blaja tu?..pdhal die x hiduppun..org yg kat dlm tu yg kasi bnda tu cmtu...sume bergantung pada individu..even bdk tu studi kat uia pun kalo die dh teruk tu teruk jgk..( x ckp sesapa..kasi contoh sbb uia tu ada nama islamik)..sume bergntung pd diri sndr...sma jgk mcm skula..kalo dh masuk skula no1 malaysiapun kalo x studi x cmrlng jgk kan...so knp nk slhkan tmpt?..knp x slhkan diri?..knp nk pertikai bnda yg x hidup tp x nk pertikai bnda yg ada akal tu?...tp mmg btul persekitaran akan mempengaruhi seseorang..tp betapa byk die mempengaruhi kita sedikit sebanyak bergantung pada diri sndri kan?..for me..thats all becos of u..becos of ur self..tp kadg2 mmg dh ditakdirkan akan berubah..so cuba cari pe hikmah knp Allah berubahkan kita?..knpa semua tu terjadi..tapi mmg sedikit sebanyak kehidupan ak kat uitm shah alamni byk kasi ak pengajaran...byk buat aku terpikir knp Allah cmpakkan ak kat sini?..knp Allah temukan aku ngan org2 yg mcm ni?..knp Allah tunjukkan penkid, lesbian, gay yg ak x pnh jmpa live sepanjang ak hidup sbg bdk skola...knp Allah nmpkkan depan mata aku segala golongan masa hidup kat uitm ni...mungkin utk jadikan ak seperti tu?..nauzubillah..moga dijauhkan sejauh2nya..tp ak tau Allah x kan ubah nasib sesuatu kaum tu selain kaum tu yg mengubah nasibnya sndiri..sama jgk dlm konsep ni..knp ak perlu jadi cm tu kalo ak tau bnda tu x elok...mmg mencabar even kalo org jmpa ak kat sini ak nmpk biasa..tp dlm hati sapa yg tau?..betapa terseksa aku tgk ...mmg kat sini terbukti yg ak ni mempunyai selemah2 iman..sbb ak x mampu untuk buat pe2...hanya mmpu dlm hati...

hahahhaa..kdg2 ak rsa cmnela ye hidup kwn2 ak kat u len..uia ngan usim ak x risau sgt..diorg mcm terjaga skit..tp yg len...mmg ad sebab knp Allah tmptkan korg kat sesuatu tmpt tu..jgn sdeh2..cuba selongkar hikmah tu..msti korg akan tau btapa cntiknya takdir yg Allah dh tkdirkan utk diri kita semua..ak dh jmpa..korg cmne?..so ak doakan yg terbaik utk kwn2 ak..tp jg diri ye sume.. smoga bertemu lagi dikemudian hari...wallahuallam..assalmualaikm

sori kalo ak tulis korg x phm..ak just tulis pe yg ak nk tulis..by the way miss u all..

=asilah=

Thursday, March 11, 2010

SPM 2009! congrets Juniors!

Salam sejahtera buat semua.

Akhirnya, hari yang ditunggu-tunggu oleh kesemua pelajar lepasan SPM dan STAM 2009 tiba jua. Keputusan SPM dan STAM 2009 telah pun diumumkan pada hari ini (awal pagi tadi) dan saya jangka hampir kesemua pelajar terbabit telah mengetahui keputusan masing-masing. Tahniah buat yang berjaya dan teruskan perjalanan anda ke peringkat pengajian yang seterusnya.

Pada tahun ini, seramai 7,987 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memperoleh gred cemerlang (A+, A, dan/atau A-) bagi semua mata pelajaran yang diduduki, berbanding 6,277 pada 2008.

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata daripada jumlah itu, seramai 214 calon berjaya memperoleh gred Cemerlang Tertinggi (A+) bagi penggredan baru yang mula diperkenalkan tahun lalu.

Turut diumumkan ialah pelajar terbaik bagi SPM 2009 iaitu Gladys Tan Yee Kim dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Green Road, Kuching, Sarawak dan Sekolah Menengah Sains Seremban, Negeri Sembilan sebagai sekolah terbaik.
10 Pelajar Terbaik SPM 2009

1. Gladys Tan Yee Kim (SMK Green Road Kuching, Sarawak)
2. Grace Kiew Sze-Ern (SMK (P) Sri Aman, Petaling Jaya, Selangor)
3. Khadijah Ahmad Jais (SM Agama Persekutuan Labu, Negeri Sembilan)
4. Akmal Hidayat Sabri (SMK Derma, Kangar, Perlis)
5. Syamilah Mahali (Kolej Tunku Kurshiah Seremban, Negeri Sembilan)
6. Lee Wei Ling (SMK Taman Melawati, Selangor)
7. Nur Syuhadah Muhamad (SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Kota Bharu, Kelantan)
8. Lai Yin Kwin (SMK Tinggi Melaka, Melaka)
9. Corinne Gunn Huey Min (SMK Taman Melawati, Selangor)
10. Hu May Khei (SMK Convent, Taiping, Perak).

10 Sekolah Terbaik SPM 2009

1. Sekolah Menengah Sains Seremban, Negeri Sembilan
2. Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang, Selangor
3. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI) Gombak, Jalan Sungai Pusu, Gombak, Kuala Lumpur
4. Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor
5. Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Kuala Lumpur
6. SBPI Rawang, Selangor
7. Sekolah Menengah Sains Muar, Johor
8. SBPI Temerloh, Pahang
9. SMK Infant Jesus Convent, Johor Bahru, Johor
10. Kolej Tunku Kurshiah Seremban, Negeri Sembilan.

Ringkasan ini dipetik daripada BERNAMA.

Sunday, March 7, 2010

Rindu Sekolah






ttbe rindu lak,
sje upload gmba ustaz tolhah.huhu

Saturday, March 6, 2010

KILANG CADBURY MELETOP???!!!

SIYES KAH? APAKAH SEBENARNYER YG TERJADI??

aku dpt tahu berita ni dari blog kawan aku.. aku tak reti nk ctre.. ape kate korg klik je kat sni... gi kat blog kawan aku tu okeyh?

MySpace

http://amirauxin.blogspot.com/2010/03/kilang-cadbury-meletup.html

*aku try insert link, dier tanak appear ah.. so, hahahahaha... korg copy n paste r eah.. MySpace


-ALIN-
MySpace

Thursday, March 4, 2010

ngee~~~ xD

assalamualaikum.. xDD.. saje tulis nie.. takpe an.??
MySpace



erm, ape yer? k , aku baru abes test.. terok giler siyes ckp.. :(
pressure nk jd budak medic kat UNIVERSITY MONASH tersgt ah PRESSURE nk mampos.. aku jeles tgk budak2 yg da start blaja bnd medic kat arab tuh.. aku kat sni still foundation ag, still blaja basic ape yg dak sains biase amek. well, wat to do, tu yg JPA offer...
MySpace



ermm, tu baru foundation, tak kompem ag lulus tuk blaja medic kat nonash tue.. byk requirement yg perlu aku passed.. first, english mst 90 (which is tersgt ah mustahil!!!), chemistry a DAN chemistry b dua2 kene 80 ke atas (chemist a aku sem lps 57 jek, so sem ni aku amek balik chem a which make me blaja chemist tuk 2 period dlm time table @_@)... n purata tuk 4 subjek msti 90 tuk dptkn total marks 360...
MySpace



tu baru akademik. then, ade test ISAT, ade 300 soalan n ko kene jwb dlm mase sejam. n ISAT tu bkn subjek pon! ol the things weyh! aritu wat, ade lak soalan poetry... mak aih, aku ni nk amek medic pehal lak ade soalan poet ni.. -__-'. sng cte, bak kate lecturer sape2 nk jadi dak medic kat monash tu kene ah tersgt pandai dlm sume aspek.. akademik..kritikal thinking.. aptitude test..attitude test...ape la bagai sume.
MySpace



and plg tak bley blah, ade lak lg interview before ko nk sambung degree kat monash tue.... aku lom nk keje, aku baru nk blja... T_T.
MySpace

SO, CONCLUSION.., erm... tak tahu ah camne naseb aku nt... if tak lepas foundation tu, aku gi amek diploma ah kot.. coz foundation tu tak laku kat U laen..






kenapa tetbe ade gamba jena>???
haaa, alkisah nyer begini, hak3... tuk sesape yg free 20 MAC nie... memandgkn jena cuti, kitorg plan nk jumpew.. ramai2... jom2?? setakat ni aku da ajak jame, maslin, nik,nad, zaid, mal, monek, amer......yg laen tu aku tak tahu korg bz or tak.. so, lau nk join, "kecil tapak tgn, nyiru sy tadahkan.."
MySpace

hope to see u guys soon...!! n do pray for me too...
adios.. nanti aku tulis lagi...
MySpace